23 Ιουλ 2016

Το τσιμέντο πέφτει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού... θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τα πάντα; (Του Στρατή Αναγνώστου)

 
Ο αείμνηστος Μιχαήλ Γούτος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο η  ιδανική τουριστική αξιοποίηση του Μολύβου, πρότεινε το 1966, μεταξύ των άλλων, «την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά ελληνικών παραλιών με νομοθετική επιβολή της αποτροπής της αγοραπωλησίας, την άμεση διακοπή των απαλλοτριώσεων υπέρ τρίτων στις ελληνικές παραλίες καθώς και τη διαφύλαξη της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη του χειμερίου κύματος για όλη τη χώρα».

Προφανώς ο Γούτος κάτι ήξερε και έρχεται να επαληθευθεί πενήντα χρόνια μετά, αφού το κεντρικό τμήμα της παραλίας της Ερεσού πέρασε νόμιμα, όπως φαίνεται, σε χέρια ιδιώτη και άρχισαν να κατασκευάζονται ακαλαίσθητα τσιμεντένια κράσπεδα, για να ορίσουν τον ιδιωτικό χώρο.  

Παράλληλα τοποθετήθηκαν τρεις τεράστιοι βράχοι, που εμποδίζουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων στον συγκριμένο χώρο, μπροστά ακριβώς από την καφετέρια «Da Luz», αφαιρέθηκε η πινακίδα προστασίας του θαλάσσιου λευκού κρίνου (pancratium maritimum), ισοπεδώθηκε ο χώρος, όπου φύτρωνε το προστατευόμενο αυτό είδος και κλαδεύτηκαν υπέρ του δέοντος τα εκεί ευρισκόμενα αρμυρίκια, προφανώς για να απομακρυνθούν οι υπαίθριοι κατασκηνωτές.

Στο πρωτοφανές για τον τόπο αυτό εγχείρημα ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Ρούσσης περιορίστηκε να πει ότι όλα είναι νόμιμα και παρότρυνε τους απλούς πολίτες, που αμφισβητούν τη γνώμη του να καταφύγουν δικαστικά. Ευτυχώς, χάρη στην πρωτοβουλία του ιδιώτη Σπύρου Πιπερά δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο Φ.Ε.Κ. (α.φ. 36, 14-2-2012 τ. Δ΄) και επισημάνθηκαν τα εξόφθαλμα λάθη στη χάραξη των διαφόρων ζωνών του   αιγιαλού της


Τη σκυτάλη πήρε ο Αριστείδης Κυριαζής, ο οποίος δημοσιοποίησε ένα άλλο Φ.Ε.Κ. (285/Τ.α’/ 19-12-2001), στο 9ο άρθρο του οποίου επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση εσφαλμένου καθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού ή του παλαιού αιγιαλού ή της παραλίας επιτρέπεται ο επανακαθορισμός κατά τη διαδικασία του παρόντος άρθρου. Η διαδικασία για τον επανακαθορισμό κινείται είτε αυτεπαγγέλτως από την Κτηματική Υπηρεσία είτε ύστερα από αίτηση κάθε ενδιαφερομένου και προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν το σφάλμα του πρώτου καθορισμού.»

Στη συνέχεια το Δ.Σ. του συλλόγου των απανταχού Ερεσίων ο «Θεόφραστος» και το Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α. με εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις τους στηλίτευσαν το εγχείρημα και ξεκίνησαν την προσπάθεια για τη διακοπή των εργασιών της τσιμεντοποίησης και της οικοπεδοποίησης  του κεντρικού τμήματος της παραλίας της Ερεσού.

Συντασσόμενος ανεπιφύλακτα με το σκεπτικό και τις ενέργειες των δύο συλλόγων, καλώ και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς της Ερεσού και τον εξ Ερεσού καταγόμενο δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό να βοηθήσουν με την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να σταματήσει η οικολογική καταστροφή, που έχει αρχίσει να συντελείται στο κεντρικό 
τμήμα της παραλίας της Ερεσού.

Κύριε Δήμαρχε,
αν δεν θέλετε να ταυτιστεί το όνομά σας με την τσιμεντοποίηση και την οικοπεδοποίηση  του κεντρικού τμήματος της παραλίας της γενέτειράς σας, βοηθήστε ή δημοσιοποιήστε την τυχόν αντίθετη θέση σας. Μην ξεχνάτε ότι τα όνομα του τέως δημάρχου Μυτιλήνης κ. Α. Χατζηκομνηνού  έχει συνδεθεί με τη καθόλα νόμιμη κοπή των αιωνόβιων πεύκων του αύλειου χώρου του αρχοντικού Μουζάλα στην οδό Α. Εφταλιώτη και την κατάχωση, με τη σύμφωνη γνώμη του Κ.Α.Σ., των μοναδικών για την πόλη της Μυτιλήνης παλαιολιθικών ευρημάτων, που έγινε την περίοδο της δημαρχίας του. Και φυσικά, αντί της ανάδειξης των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ξεφύτρωσαν ακαλαίσθητα «μεζονετοειδή» κατασκευάσματα που προσβάλουν βάναυσα, με την αρχιτεκτονική τους την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου.   
 
Λοιποί φορείς της Ερεσού,
ενώστε και σεις τη φωνή σας με αυτή του «Θεόφραστου» και της Ο.Λ.Σ.Α., γιατί η οικολογική καταστροφή πλήττει την περιοχή σας. Οι μεμονωμένες φωνές ιδιωτών δεν αρκούν. Μόνον όταν ενωθούν πολλές φωνές διαμαρτυρίας, θα αναγκαστεί να κινηθεί ανάλογα η δυσκίνητη κρατική μηχανή. Πρέπει να πάρει το μήνυμα η ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου χώρου ότι, αν η επένδυση που έχει στο νου της δεν σέβεται τη φύση του   χώρου και δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του τόπου, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στρατής Αναγνώστου
Ιστορικός. Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών
 
πηγή: www.lesvosnews.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: