18 Απρ 2012

Η Ιστοσελίδα του Καλφαγιάννειου Γυμνασίου Φίλιας

Δείτε την ιστοσελίδα που έφτιαξαν οι μαθητές του  "Καλφαγιάννειου" Γυμνασίου Φίλιας.

8 Απρ 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - Προβληματισμοί για την επένδυση της "ΡΟΚΑΣ" στη Λήμνο

Περιβάλλον - Ενεργειακή αυτάρκεια

Θα λέγαμε, γενικά, ότι η απεξάρτηση του ανθρώπου από το πετρέλαιο, η οικολογική σωτηρία του πλανήτη και η ενεργειακή αυτάρκεια είναι καταστάσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε όλοι. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ταχθούμε υπέρ μιας δημόσιας ή μιας συνεταιριστικής επένδυσης που θα στόχευε στο να αποφορτίσει τα νοικοκυριά της Λήμνου από τους λογαριασμούς του ρεύματος και να απαλλάξει το περιβάλλον από τους ρύπους.

Τέτοιες επενδύσεις γίνονται παντού στην Ευρώπη αλλά δειλά-δειλά και στην Ελλάδα (π.χ. η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου με κεφάλαιο 850.000 ευρώ δημιούργησε ήδη το δικό της αιολικό πάρκο!)

Η επένδυση ΡΟΚΑΣ, όμως, δεν προτείνει την απεξάρτηση της τοπικής κοινωνίας από το πετρέλαιο, αλλά την καθολική εξάρτησή της από τους επενδυτές του αέρα! Επιπρόσθετα, η επένδυση έχει σχεδιαστεί σε ένα “απείρου φυσικού καλλούς” νησί και αναρωτιόμαστε τι ακριβώς είχε στο νού του ο νομοθέτης για τα “απείρου φυσικού κάλλους” νησιά εκτός από το να παρεμποδίζεται η οικοδομική δραστηριότητα κατά περίπτωση. Επίσης αναφέρονται σαφέστατα στη ΜΠΕ, επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της Λήμνου, οι οποίες προτείνεται να λυθούν με ραντάρ ή με αφαίρεση ανεμογεννητριών, ενώ το τοπίο θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα. Η Λήμνος θα στερηθεί την τουριστική της προοπτική.

Οικονομία

Ο επενδυτής προσφέρει έναν αριθμό θέσεων εργασίας, χωρίς να αναφέρονται οι ειδικότητες, τα ωράρια, το μισθολογικό, κλπ.

Σε αναρίθμητες περιπτώσεις οι επενδυτές εμφανίζονται με την βοήθεια οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, ως σωτήρες των τοπικών κοινωνιών, ενώ πολύ σύντομα αποδεικνύεται ότι δεν προκύπτει κανένα απολύτως όφελος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη κι αν ισχύουν τα νούμερα που αναφέρει η εταιρία, τα οφέλη για την τοπική οικονομία που εξαθλιώνεται καθημερινά θα είναι ασήμαντα.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Τα οφέλη για το δήμο είναι επίσης μηδαμινά. Ο νόμος ορίζει ότι το 1,7 % θα πηγαίνει στους ΟΤΑ. Αλλά τα λιγοστά αυτά χρήματα θα επιστρέφουν στους δημότες; Μια άλλη ερώτηση που μπορεί να τεθεί είναι η εξής: Γιατί το 1,7% και όχι το 10%; Γιατί να μην υπάρχει στα αντισταθμιστικά ακτοπλοϊκή κάλυψη, νοσοκομείο και δωρεάν ρεύμα για όλη τη Λήμνο; Ο επενδυτής θα τζιράρει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Κι εμείς θα πληρώνουμε “αέρα”, όπως και τα 520.000 ελληνικά νοικοκυριά που θα τροφοδοτούνται από τις ανεμογεννήτριες του ιδιώτη.

Τιμολόγια ρεύματος

Ήδη την τελευταία διετία έχουν γίνει οι παρακάτω αυξήσεις:

· Ρήτρα καυσίμου
· Φ.π.α. από 9% σε 10% (Μάρτιος 2010) και ύστερα σε 11% (Ιούλιος 2010)
· Ειδικός φόρος κατανάλωσης για επιχειρηματική χρήση
· Τέλος ΔΕΤΕ: 0.50 ευρώ/ 1000KWh
· Τέλος ΑΠΕ (για φωτοβολταϊκά και αιολικά) από 0.3 σε 5.57 ευρώ/MWh για βιομηχανική και εμπορική χρήση
· Χρέωση για χρήση δικτύου 15% και 7% (μέση και χαμηλή τάση αντίστοιχα)
· Νέα αύξηση του τέλου ΑΠΕ κατά 2,65% για επιχειρήσεις
· Νέα αύξηση του φ.π.α. σε 13% (Ιανουάριος 2011)
· Αυξήσεις για τα οικιακά τιμολόγια έως 13,7%

Μπορεί το Κράτος να εγγυηθεί, να προβλέψει και να ελέγξει την τιμολογιακή πολιτική; Eφόσον παραχωρήσουμε ένα τόσο τεράστιο ποσοστό από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στον ιδιώτη αναμένεται δραματική αύξηση του ρεύματος για τα επόμενα 25 χρόνια. Είμαστε αντίθετοι στην τακτική της μετατροπής ενός κοινωνικού αγαθού σε καταναλωτικό προϊόν. Αυτή η τακτική παγιώνεται όταν επενδυτές, όπως ο ΡΟΚΑΣ, αναλαμβάνουν να παράγουν το ρεύμα που αντιστοιχεί σε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά!

Ο ΡΟΚΑΣ είναι μόνον η αρχή!

Οι συγκεκριμένη επένδυση δεν θα είναι η μόνη. Σύντομα θα έρθουν και οι γερμανοί να ζητήσουν εκτάσεις για να βάλουν φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΛΙΟΣ. Και ύστερα θα έρθουν κι άλλοι ενεργειακοί επενδυτές; Πόσοι συνολικά; Ποια είναι η χωροθέτηση για τις ΑΠΕ; Ποιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γενικότερα; Ποιές οι χρήσεις γης; Γιατί δεν έχει γίνει κτηματολόγιο; Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις δίνεται μόνη της: Σχεδιασμός δεν έχει γίνει, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτικός και ο κάθε πολιτικός παράγοντας να διαχειρίζεται τον υποβαθμισμένο τόπο μας.

Η θέση μας λοιπόν είναι να μην επιτραπεί καμμιά επένδυση τέτοιου μεγέθους χωρίς να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός: χωροθέτηση ΑΠΕ, χωροταξικό, κτηματολόγιο.

με τιμή,
Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φύσης Λήμνου, Νίκος I. Ψαρρός
Η αντιπρόεδρος, Μάλαμα Μπανάβου

αναδημοσίευση από το www.antissa.eu


Και σχετικά με τα σχέδια για τη Λέσβο μπορείτε να δείτε τα παρακάτω: