27 Ιουν 2008

ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΣΙΓΡΙ

Το Απολιθωμένο Δάσος εκτείνεται σε ολόκληρη τη Δυτική Λέσβο, οι σημαντικότερες συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών και άλλων φυτικών απολιθωμάτων συναντώνται στις περιοχές του Σιγρίου, της Άντισσας και της Ερεσσού, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις υπάρχουν στις περιοχές των Χιδήρων, της Ανεμότιας (http://www.anemotia.gr.gg), του Μεσοτόπου, του Μολύβου, του Πολυχνίτου και της Άγρας.

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη γεωλογική και περιβαλλοντική αξία του έχει ανακηρύξει το Απολιθωμένο Δάσος «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (Π.Δ. 443/85) και τα τμήματά του περιοχές απολύτου προστασίας. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αναγνωρίζεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα ως ανεκτίμητης αξίας φυσική κληρονομιά της ανθρωπότητας καθώς αποτελεί ένα από τα 25 μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Από τη μελέτη των απολιθωμένων κορμών και των άλλων φυτικών μερών προσδιορίστηκε το γένος και το είδος των φυτών που συμμετείχαν στη σύνθεση του δάσους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα έχουν εντοπισθεί απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγειόσπερμων δέντρων. Οι περισσότεροι κορμοί ανήκουν στις Ταξοδιείδες (Taxodiaceae) που αποτελούν προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόιας που φύεται στις δυτικές ακτές των Η.Π.Α. καθώς και στην οικογένεια των Πρωτοπευκίδων (Protopinaceae), που αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου Πεύκου. Πολλά ακόμη κωνοφόρα εντοπίσθηκαν στην περιοχή όπως οι κυπαρισσίδες και οι κουνιχάμιες. Τέλος έχουν προσδιοριστεί πολλά καρποφόρα δένδρα όπως αντιπρόσωποι των ειδών Λεύκη, Δάφνη, Καννελλόδεντρο, Πλάτανος, Δρυς, Οξιά, Φοίνικας, Σκλήθρο, Σφένδαμος.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί πολύ σημαντικό μνημείο, λόγω της μοναδικότητάς του και της επιστημονικής του αξίας. Δεν πρόκειται απλά για μια περιοχή μεγάλης συγκέντρωσης απολιθωμένων κορμών, αλλά για την περιοχή διατήρησης ως τις μέρες μας ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που απολιθώθηκε επί τόπου. Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι, με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, πιστοποιεί ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχει γίνει η μεταφορά τους στη θέση όπου εντοπίζονται σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αυτόχθονο απολιθωμένο δάσος.
Προκειμένου να προωθηθεί η προστασία, μελέτη και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ειδικά διαμορφωμένοι επισκέψιμοι, υπαίθριοι χώροι που χαρακτηρίζονται «Γεωπάρκα», τα οποία και παραθέτουμε κατωτέρω:


Γεωπάρκα Απολιθωμένου Δάσους
1. Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους: Το πρώτο και μεγαλύτερο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους βρίσκεται στη θέση «Μπαλή Αλώνια», στην επαρχιακή οδό Αντισσας - Σιγρίου. Έχει έκταση 286 στεμμάτων και αποτελεί περιοχή μεγάλης πυκνότητας απολιθωμάτων. Η ύπαρξη απολιθωμάτων στην περιοχή είναι ήδη γνωστή από το 18ο αιώνα καθώς αναφέρεται ως «Κύρια Απολιθωμένη» στα κτηματολόγια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
2. Γεωπάρκο Σιγρίου: Το Γεωπάρκο Σιγρίου βρίσκεται, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.Η έκταση που καταλαμβάνει είναι 30 στρέμματα.
3. Γεωπάρκο Πλάκας Σιγρίου: Tο Γεωπάρκο της Πλάκας βρίσκεται 700 μ νότια του οικισμού Σιγρίου στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στην Ερεσό. Έχει έκταση 70 στρεμμάτων και αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: